Ιστορίες και Τραγούδια για παιδιά 7-14 ετών

Η Χριστουγεννιάτικη Κοινωνική Δράση Στήριξης «Ιστορίες και τραγούδια για παιδιά 7 – 14 ετών» εντάσσεται στο Σχέδιο Δράσης των Συνοδευτικών Μέτρων της Κοινωνικής Σύμπραξης της Π.Ε, Αχαΐας, Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας που υλοποίησε η Ιερά Μητρόπολη Πατρών, για παιδιά και εφήβους, ωφελούμενους του ΤΕΒΑ που κατοικούν εντός των διοικητικών ορίων των Δήμων Πατρέων, Δυτικής Αχαΐας και Ερυμάνθου και στοχεύουν στην ενδυνάμωση, ψυχοκοινωνική στήριξη και ένταξη  των πιο κοινωνικοοικονομικά αδύναμων συμπολιτών μας.

Η δράση εξελίχθηκε σε δύο θεματικές ενότητες:

Θεατρικό Εργαστήρι όπου τα παιδιά και οι έφηβοι εκπαιδεύτηκαν στο θεατρικό έργο «ΗΟΜΟ, ΗΟΜΙΝΙ, LUPUS» που περιλαμβάνει απόσπασμα από το ‘’Ρεπορτάζ’’ του Σπύρου Λ. Βρεττού  ‘’Ξέρει να σκέφτεται’’ του Μπέρτολτ Μπρέχτ, ‘’Αν θέλεις να λέγεσαι άνθρωπος’’ του Τάσου Λειβαδίτη, ‘’Ο Άνθρωπος δεν είναι νησί’’ του John Donne, σε δραματουργική επεξεργασία και σκηνοθεσία της Αθηνάς Καλλιμάνη (έργο αντιπολεμικό, με εξαιρετικά μηνύματα ειρήνης για παιδιά και μεγάλους). Το θεατρικό παιχνίδι, έδωσε στα παιδιά ευκαιρίες να εκφραστούν δημιουργικά, να πουν τις ιδέες τους, να συζητήσουν, να συναποφασίσουν και να επεξεργαστούν την ιστορία ενός παραμυθιού, η οποία είχε την ευελιξία να διαμορφώνεται συνεχώς. Ήταν ένα παιχνίδι ύπαρξης και ελεύθερης έκφρασης, που βοήθησε τα παιδιά να οργανώσουν δημιουργικά και να εξωτερικεύσουν με πληρότητα τις προσωπικές τους εμπειρίες, ιδέες και συναισθήματα αναπτύσσοντας  προοδευτικά την απαραίτητη ευαισθησία απέναντι στα καλλιτεχνικά δημιουργήματα. Τα παιδιά πειραματίστηκαν, απελευθέρωσαν τη φαντασία τους, εκφράστηκαν με το σώμα, αυτοσχεδίασαν ελεύθερα, εκμεταλλεύτηκαν το τυχαίο και με την ολοκλήρωση της δράσης πραγματοποιήθηκε μία παράσταση για την αξία της φιλίας. Πρόκειται για μια ζωντανή τέχνη, η οποία κατάφερε να μεταδώσει στα παιδιά συγκλονιστικά συναισθήματα, γνώσεις, μηνύματα και ενεργοποίησε τα πνευματικά του χαρίσματα. Προβλήθηκαν υψηλές αξίες και δημιουργήθηκαν πρότυπα.

Χορωδία – φωνητική - τραγούδι, περιελάμβανε φωνητική τις πρώτες αρχές χορωδιακής αγωγής [έλεγχος φωνών, ασκήσεις φωνητικής κ.α.] και εκμάθηση 7 Χριστουγεννιάτικων τραγουδιών με συνοδεία πιάνου (υπό τη διεύθυνση της Αλμπένας Πενκόβα, συνοδεία πιάνου Έλενα Φέτκο).  Η εκπαίδευση σχεδιάστηκε με απλό και παιδοκεντρικό τρόπο, έχοντας ως στόχο τη δημιουργία μιας παιδικής χορωδίας και την παρουσίασή της μετά από σύντομο χρονικό διάστημα σε μια εκδήλωση – χριστουγεννιάτικη γιορτή. Το περιεχόμενο του προγράμματος μαθημάτων χορωδίας, φωνητικής και τραγουδιού είχε ως στόχο να ενθαρρύνει την έκφραση των παιδιών, την ομαδικότητα, την επικοινωνία, την δημιουργικότητα και την αυτοπεποίθηση προσφέροντας ψυχαγωγία και διασκέδαση συμβάλλοντας θετικά στον συναισθηματικό και γνωσιακό κόσμο του παιδιού.

Αποτέλεσε ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα θεατρικών μαθημάτων και μαθημάτων χορωδίας, φωνητικής, και τραγουδιού για παιδιά ηλικίας από 7 έως 14 ετών, το οποίο είχε διάρκεια από 25 Νοεμβρίου έως 20 Δεκεμβρίου 2019. Οι εκδηλώσεις διεξάγονταν για το θεατρικό εργαστήρι Δευτέρα και Παρασκευή και ώρες 18:00-19:30 και για τη χορωδία, φωνητική, τραγούδι Τρίτη και Παρασκευή και ώρες 18:00 έως 19:30, στον Πολιτιστικό Πολυχώρο «Μηχανουργείο», Ευμήλου 2-4 στην Πάτρα.

Η συνολική δυναμικότητα του προγράμματος ήταν 55 παιδιά, 25 παιδιά στο τμήμα του θεατρικού εργαστηρίου και 30 παιδιά στο τμήμα Χορωδίας, Φωνητικής, Τραγουδιού.

 

 

Σχετικά με το ΤΕΒΑ

Το Ταμείο Ευρωπαϊκής Βοήθειας προς τους Απόρους (ΤΕΒΑ) υποστηρίζει τη διανομή τροφίμων και βασικών υλικών αγαθών, συνδυάζεται με συνοδευτικά μέτρα τα οποία συμβάλλουν στην κοινωνική ενσωμάτωση των ωφελουμένων και υλοποιείται  στο σύνολο της χώρας. 

Search