H Υγεία Πάνω απ’ Όλα.. στης Μαμάς την Κατσαρόλα

 

 

 

 

 

Η δράση «Η Υγεία πάνω από όλα… στης μαμάς την Κατσαρόλα» για μητέρες και παιδιά 7 – 12 ετών»  εντάσσεται στην κατηγορία «Διατροφικές Συμβουλές και συμβουλές υγιεινής διατροφής» και περιλάμβανε:

Για τους ενήλικες:

- Μαθήματα υγιεινής μαγειρικής/ διατροφής

- Συμβουλευτική γονέων για αλλεργίες τροφών, τροφικές δυσανεξίες, πρόληψη.

- Μαθήματα υγιεινής για κατοικία

- Συμβουλευτική γονέων για την ορθή ανάγνωση των ετικετών των προϊόντων – ενημέρωση και προστασία Καταναλωτή

- Συμβουλευτική γονέων για tips για οικονομία στις αγορές τροφίμων και στην μαγειρική

- Εκμάθηση 3 συνταγών υγιεινών γευμάτων & 1 υγιεινού γλυκού

- Συμβουλευτική γονέων πως να μαθαίνουν τα παιδιά να τρώνε υγιεινά

Για τα παιδιά:

- Συμβουλευτική παιδιών για την ιστορία της γαστρονομίας με απλά λόγια

- Μαθήματα – παραγωγή κολλάζ με υγιεινά τρόφιμα «το ουράνιο τόξο των βιταμινών στο πιάτο μου»

- Μαθήματα Υγιεινής στην κουζίνα (απλοποιημένες συμβουλές για προφύλαξη τροφίμων και πρόληψη από Σαλμονέλα)

- Συμβουλευτική για ανάπτυξη δεξιοτήτων μνήμης, κατονομασίας, κατηγοριοποίησης κ.α. και ενίσχυση δεξιοτήτων ΤΠΕ μέσω on line παιχνιδιού με μαγειρική

- Συμβουλευτική με συνεργασία γονέων και παιδιών μαγειρεύοντας απλοποιημένες συνταγές

 

Υλοποιήθηκαν 8 εκδηλώσεις/σεμινάρια ενίσχυσης των δεξιοτήτων όσον αφορά στην υγιεινή διατροφή  και μαγειρική για 50 μητέρες και 50 παιδιά (1 μητέρα και 1 παιδί ανά νοικοκυριό). Δημιουργήθηκαν 4 γκρουπ των 25 ατόμων, 2 γκρουπ με 25 μητέρες κάθε γκρουπ και 2 γκρουπ με 25 παιδιά κάθε γκρουπ. Κάθε γκρουπ συμμετείχε σε 4 εκδηλώσεις ενώ στο τέλος της δράσης πραγματοποιήθηκε 1 τελική εκδήλωση γεύμα για τις οικογένειες των ωφελούμενων ΤΕΒΑ με παρασκευές των ωφελούμενων.

Η θεματολογία των εκδηλώσεων για τις μητέρες αφορούσε σε μικρό κύκλο μαθημάτων υγιεινής μαγειρικής (τεχνικές για κρέας κοτόπουλο, λαχανικά, σάλτσες, συνταγές για υγιεινή διατροφή ) και εκμάθηση 3 συνταγών υγιεινών γευμάτων και 1 γλυκού με χαμηλά λιπαρά και φρούτα.

Οι εκδηλώσεις για τα παιδιά περιελάμβαναν παραγωγή κολάζ με τρόφιμα υγιεινά «το ουράνιο τόξο βιταμινών στο πιάτο μου», παιχνίδια με μαγειρική (ενίσχυση δεξιοτήτων μνήμης, κατονομασίας, κατηγοριοποίησης κ.α.) και παρασκευή απλοποιημένων συνταγών.

Η τελική εκδήλωση αποτέλεσε εορταστικό γεύμα με υγιεινές συνταγές που θα παρασκεύασαν οι μητέρες και τα παιδιά ωφελούμενοι και τα απόλαυσαν οι οικογένειες των ωφελουμένων ΤΕΒΑ.

Η δράση ενίσχυσε δεξιότητες και γνώσεις που αφορούν την υγιεινή διατροφή, την πρόληψη της παχυσαρκίας και την διασφάλιση της καλής υγείας των ωφελούμενων ΤΕΒΑ με σύγχρονο ψυχαγωγικό τρόπο που συνέβαλλε σημαντικά και στην ψυχοκοινωνική υποστήριξη των ωφελούμενων  [Διατήρηση βάρους, πρόληψη παχυσαρκίας, πρόληψη τροφογενών ασθενειών, γνώση σημασίας θρεπτικών συστατικών κ.α.]. Παράλληλα, η συμμετοχή γονιού – παιδιού/ών ενίσχυσε τις ενδοοικογενειακές σχέσεις και υποστήριξε  τις υγιείς διαπροσωπικές και κοινωνικές σχέσεις των ωφελούμενων ΤΕΒΑ.

Το πρόγραμμα ξεκίνησε το Σάββατο 19 Οκτωβρίου 2019 και ολοκληρώθηκε με επιτυχία στις 10 Νοεμβρίου 2019. Οι εκδηλώσεις διεξάγονταν τα Σαββατοκύριακα και ώρες 17:00 έως 20:00, στον Εκπαιδευτικό Όμιλο Euroteam, Παντανάσσης 4 στην Πάτρα. Την Κυριακή 10 Νοεμβρίου 2019 πραγματοποιήθηκε γιορτή-εκδήλωση με την παρουσία των παιδιών, γονέων – κηδεμόνων, εκπαιδευτών και φορέων.

Η συνολική δυναμικότητα του προγράμματος ήταν 50 παιδιά και 50 γονείς/κηδεμόνες.

Η προστιθέμενη αξία της δράσης αποτυπώνεται ως εξής:

  • Στοχευμένη Δράση για γυναίκες σύμφωνα με τον οδηγό του ΕΙΕΑΔ και τις συστάσεις FEAD/ESF+ (ενδυνάμωση Γνωσιακών δεξιοτήτων, πρόληψη παχυσαρκίας/ υγιεινή διατροφή κ.ά).  Συσχέτιση με ESF 2021-2027 Child Guarantee Family Policy Actions – Ιnvesting in Children Integration (βελτίωση ενδοοικογενειακών σχέσεων, κοινές δράσεις γονέα παιδιού).
  • Αύξηση συμμετοχικής διαδικασίας της Κοινωνίας των Πολιτών, Εθελοντισμού (ΣΚΕΑΝΑ κ.ά) και προετοιμασία για μελλοντική διασύνδεση με πρόγραμμα αποφυγής Σπατάλης Τροφίμων.
  • Ενίσχυση δικτύωσης συνεργατικών δεσμών με επιχειρηματίες για σχεδιασμό δράσεων ενίσχυσης κοινωνικών δεξιοτήτων ένταξης και ενσωμάτωσης με μέτρα ΕΚΤ+.

 

 

Σχετικά με το ΤΕΒΑ

Το Ταμείο Ευρωπαϊκής Βοήθειας προς τους Απόρους (ΤΕΒΑ) υποστηρίζει τη διανομή τροφίμων και βασικών υλικών αγαθών, συνδυάζεται με συνοδευτικά μέτρα τα οποία συμβάλλουν στην κοινωνική ενσωμάτωση των ωφελουμένων και υλοποιείται  στο σύνολο της χώρας. 

Search