Ανακαλύπτουμε και Στηρίζουμε τις Παιδικές Δεξιότητες

Η δράση «Ανακαλύπτουμε και Στηρίζουμε τις Παιδικές Δεξιότητες» αφορούσε σε ενημέρωση – ευαισθητοποίηση και υποστήριξη για θέματα πρώιμης ανίχνευσης δυσκολιών ομιλίας λόγου και επικοινωνίας για παιδιά ωφελούμενων ΤΕΒΑ ηλικίας 4-6 ετών. Η Δράση υλοποιήθηκε καθ’ όλη την διάρκεια του Νοεμβρίου και περιλάμβανε επιμέρους ενέργειες όπως: Ανίχνευση Δεξιοτήτων, Ενδυνάμωση, Βιωματικό Εργαστήρι και Ψυχοκοινωνική Στήριξη γονέων με Συμβουλευτική Καθοδήγηση, Ανάπτυξη Παιδοκεντρικής Αντίληψης.

Είχε επίκεντρο το παιδί και στόχευε σε προσωπικά αλλά και κοινωνικά οφέλη. Οι συνεργάτες και το επιστημονικό προσωπικό της Π.Ε. Αχαΐας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, του εργαστηρίου INTERACT του Τμήματος Λογοθεραπείας του Α.Τ.Ε.Ι. και του «Καραμανδανείου» Νοσοκομείου Παίδων, συνένωσαν τις δυνάμεις τους διατομεακά και με οργανωμένο τρόπο, προσεγγίζοντας παιδιά 4-6 ετών δικαιούχων ΤΕΒΑ και τους γονείς/ κηδεμόνες τους, με στόχο να συμβάλλουν με προτάσεις για την θετική συναισθηματική, γνωστική και κοινωνική τους ανάπτυξη. Στόχος της προσέγγισης ήταν η αξιολόγηση της ομιλίας, του λόγου και της επικοινωνίας ώστε σε ένα πρώτο στάδιο να σχεδιαστούν δράσεις στήριξης των παιδικών δεξιοτήτων. Οι αξιολογήσεις πλαισιώθηκαν από συμβουλευτική καθοδήγηση και ψυχοκοινωνική στήριξη των γονέων/ κηδεμόνων.

Συγκεκριμένα:

1) Ανιχνεύτηκαν δυσκολίες ομιλίας, λόγου και επικοινωνίας ασκήσεις ανάπτυξης σε παιδιά 4- 6 ετών.

2) Λήφθηκε λογο-κοινωνικό ιστορικό από ειδικούς επιστήμονες (Λογοθεραπευτές & Κοινωνικούς Λειτουργούς), αξιολογήθηκαν και καταγράφηκαν οι ανάγκες των ωφελούμενων.

3) Πραγματοποιήθηκε αξιολόγηση rapid tests με χρήση ICT (τεστ) και προβολική ζωγραφική σε παιδιά 4- 6 ετών και εξαγωγή στατιστικών αποτελεσμάτων για ενίσχυση δεξιοτήτων.

4) Πραγματοποιήθηκαν ατομικές συνεδρίες Συμβουλευτικής Καθοδήγησης Γονέων (ενδυνάμωση/εκμάθηση τεχνικών για βελτίωση Γλωσσικής Ανάπτυξης, Επικοινωνιακών Ικανοτήτων & Ψυχοκοινωνικής  Εξέλιξης των Παιδιών τους).

Η δράση υλοποιήθηκε σε χώρους του Τμήματος Λογοθεραπείας του Α.Τ.Ε.Ι. Δυτικής Ελλάδας, του Γενικού νοσοκομείου Παίδων Πατρών ¨Καραμανδάνειο" και της Αγοράς Αργύρη στην Πάτρα.

 

Σχετικά με το ΤΕΒΑ

Το Ταμείο Ευρωπαϊκής Βοήθειας προς τους Απόρους (ΤΕΒΑ) υποστηρίζει τη διανομή τροφίμων και βασικών υλικών αγαθών, συνδυάζεται με συνοδευτικά μέτρα τα οποία συμβάλλουν στην κοινωνική ενσωμάτωση των ωφελουμένων και υλοποιείται  στο σύνολο της χώρας. 

Search