Ανακαλύπτουμε και Στηρίζουμε τις Παιδικές Δεξιότητες

Η δράση αφορούσε σε παροχή υπηρεσιών συμβουλευτικής και ενημέρωσης για την ενδυνάμωση και υποστήριξη παιδιών ωφελούμενων του ΤΕΒΑ, καθώς και την υποστήριξη των γονέων τους, σε θέματα πρώιμης ανίχνευσης και υποστήριξης δεξιοτήτων ομιλίας, λόγου και επικοινωνίας. Επρόκειτο για μία δράση με επίκεντρο το παιδί ( παιδοκεντρική αντίληψη) που στοχεύει να ενδυναμώσει και να αναδείξει τις παιδικές δεξιότητες  σε ατομικό και κοινωνικό επίπεδο.

Με δεδομένο ότι δεξιότητες ομιλίας, λόγου και επικοινωνίας  και κοινωνικοί παράγοντες συσχετίζονται με την ψυχοκοινωνική εξέλιξη του παιδιού και δυνητικά με τη μαθησιακή του πορεία είναι σημαντικό για τους ωφελούμενους του ΤΕΒΑ, να υλοποιηθούν δράσεις ενημέρωσης, πρώιμης ανίχνευσης και αυτοεκτίμησης με στόχο την συμβολή στην εξασφάλιση ισότιμων ευκαιριών που, μεταξύ άλλων, δρουν αντισταθμιστικά στις κοινωνικές ανισότητες που προκαλούνται λόγω της οικονομικής κρίσης.

Η δράση είχε στόχο την ανίχνευση δεξιοτήτων  αλλά και δυσκολιών ομιλίας, λόγου και επικοινωνίας, την ενδυνάμωση, την ψυχοκοινωνική στήριξη και την ανάπτυξη παιδοκεντρικής αντίληψης.

Η δράση περιελάμβανε:

          - 8 βιωματικά εργαστήρια για παιδιά ( 4 εργαστήρια στην Αμαλιάδα και 4 εργαστήρια στον Πύργο), τα οποία περιελάμβαναν δημιουργικές δραστηριότητες, όπως κεραμική και ζωγραφική (προβολικές τεχνικές για την ενίσχυση της έκφρασης και της θετικής προσέγγισης) ή θεατρικό παιχνίδι, καθώς επίσης και τις τεχνικές του διαλόγου και του παιχνιδιού και πραγματοποιήθηκαν από ψυχολόγο, καλλιτέχνες – δασκάλους ζωγραφικής και κεραμικής και θεατρολόγο.

         - 160 ατομικές συνεδρίες (80 σε παιδιά & 80 σε γονείς) με αντικείμενο τις δεξιότητες ομιλίας, λόγου και επικοινωνίας. Ταυτόχρονα δίνονταν και βασικές οδηγίες αντιμετώπισης των συνεπειών της πανδημίας στην ψυχική υγεία και στην καθημερινότητα γονέων και παιδιών.

    - 2 ημερίδες ενημέρωσης - ευαισθητοποίησης και διάχυσης αποτελεσμάτων (1 στον Πύργο και 1 στην Αμαλιάδα) με παράλληλες δραστηριότητες (έκθεση παιδικών τεχνουργημάτων με έργα παιδιών που συμμετείχαν στα βιωματικά εργαστήρια, θεατρικό παιχνίδι). Οι δύο ημερίδες πραγματοποιήθηκαν με διαδικτυακή αναμετάδοση στις 26 & 29 Ιουνίου 2020.

Η δράση υλοποιήθηκε κατά το χρονικό διάστημα 15/2/2020-30/6/2020 και απευθυνόταν σε ωφελούμενους ΤΕΒΑ των Δήμων Πύργου, Αρχαίας Ολυμπίας, Ανδρίτσαινας-Κρεστένων, Ζαχάρως, Ήλιδας, Πηνειού και Ανδραβίδας-Κυλλήνης της Π.Ε. Ηλείας.

 

Σχετικά με το ΤΕΒΑ

Το Ταμείο Ευρωπαϊκής Βοήθειας προς τους Απόρους (ΤΕΒΑ) υποστηρίζει τη διανομή τροφίμων και βασικών υλικών αγαθών, συνδυάζεται με συνοδευτικά μέτρα τα οποία συμβάλλουν στην κοινωνική ενσωμάτωση των ωφελουμένων και υλοποιείται  στο σύνολο της χώρας. 

Search